Переселенка доводила в суді, що має право встановлювати факт народження племінника

Переселенка доводила в суді, що має право встановлювати факт народження племінника

До сумської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини звернулася пані Г. за допомогою у зв’язку із необхідністю отримання свідоцтва про народження її племінника - встановлення факту народження у суді. Це обумовлено тим, що хлопчик народився у лютому 2018 р. у Луганську - на території, що є тимчасово непідконтрольною українській владі.

Родина отримала свідоцтво про народження, яке в Україні є недійсним і таким, що не створює правових наслідків (на підставі п.1-3 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території» №1207-VII від 15.04.2014 р.). Родичі новонародженої розуміли важливість отримання документа, який буде засвідчувати факт народження їх дитини. Але виїхати за межі окупованої території вони не мали можливості, тому займатися справою довелося рідній тітці у Сумах, у зв’язку з тим, що вона мешкає та зареєстрована як внутрішньо переміщена особа саме в цьому місті.

За зверненням особи приймальнею було надано юридичну допомогу: підготовлено заяву до суду про встановлення факту народження, адже подібних справ за останні роки було чимало і з подібними питаннями зверталися не тільки батьки дитини, а й бабусі, дідусі та інші родичі.

Втім, незважаючи на велику кількість подібних справ та в більшій мірі позитивну судову практику з встановлення фактів народження та смерті, суддя вирішила залишити заяву без руху та запропонувати заявнику усунути вказані недоліки, а саме: надати суду довіреність або інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача. Тобто суд чомусь не задовільнило те, що позивач є рідною тіткою дитині, факт народження якої треба було встановити, хоча наявність родинних зв’язків була належним чином зазначена в заяві та підтверджена відповідними копіями документів, що повністю відповідає і не суперечить вимогам ч.1 ст.317 ЦПК України.

У відповідь на ухвалу про залишення заяви без руху, юристи ГП склали заяву до суду щодо виправлення недоліків. У заяві зазначили, що знаходження батьків дитини на тимчасово окупованій території України, в умовах наявного збройного конфлікту та існуючої небезпеки для життя і здоров’я, значно ускладнює вирішення питань, пов’язаних з реєстрацією народження дитини, а інколи і унеможливлює цю процедуру. Проблемою стає також оформлення батьками дитини, які знаходяться на окупованій території, нотаріально посвідченої довіреності для визначення свого представника в судовому процесі або отримання будь-якої адміністративної послуги.

Як зазначає Наталія Єсіна, представниця УГСПЛ на Сумщині, для вирішення таких проблем, «заручниками» яких стали деякі громадяни України, законодавцем і був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України» №990-VIII від 04.02.2016 р. Саме відсутність у батьків дитини можливості власноруч отримати свідоцтво про народження дитини спонукало жінку, родичку дитини, як це визначено ч.1 ст.317 ЦПК України, звернутися з заявою про встановлення факту народження дитини. Окрім того, це не суперечить нормі ч.2 ст.144 СК України, де зазначено, що у разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини реєстрація провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Тож увага суду була акцентована на тому, що заяву пані Г. про встановлення факту народження дитини до розгляду треба прийняти таку, що подана саме родичкою дитини, а не стороннім представником, який має довести суду свої повноваження довіреністю чи окремим іншим документом. У результаті суд прийняв позитивне рішення, після чого відповідний відділ державної реєстрації актів цивільного стану територіального управління юстиції здійснив державну реєстрацію народження хлопчика, а також видав клієнтці приймальні УГСПЛ у Сумах свідоцтво дійсного зразка.