ООС замість АТО: як оформити дозвіл на перетин лінії зіткнення?

ООС замість АТО: як оформити дозвіл на перетин лінії зіткнення?

У зв’язку зі зверненнями громадян до громадської приймальні УГСПЛ у Сумській області, пояснюємо, що, незважаючи на переформатування з 30.04.2018 року АТО в ООС, основним нормативним документом, який визначає порядок перетину громадянами лінії розмежування, досі є Тимчасовий порядок контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей. В'їзд на неконтрольовану територію та виїзд з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) здійснюється за умови пред’явлення документів, що посвідчують особу, та дозволу. Заповнити заяву на отримання дозволу та відслідковувати хід і результати перевірки можна на спеціально створеному для цього веб-порталі Служби безпеки України. Для використання функцій цього порталу потрібно зареєструватися і отримати доступ до особистої сторінки-кабінету.

Згідно з пунктом 7.6 вказаного Порядку (в чинній редакції), дозвіл фізичній особі, громадянину України, надається для одноразового (терміном дії до 20 діб) перетинання лінії зіткнення за маршрутом слідування та у зворотного напрямку або багаторазового (без обмеження терміну дії) в’їзду на тимчасово неконтрольовану (контрольовану) територію та виїзду з неї через будь-які діючі КПВВ.

Незважаючи на те, що влітку 2017 р. в результаті внесених до Порядку змін було скасовано обмеження терміну дії дозволу, відповідних змін у програмному забезпеченні на порталі СБУ проведено не було, офіційних роз’яснень з цього приводу не надавалось, тому у разі закінчення строку дії оформленої раніше перепустки (дата зазначена в графі «Дія дозволу») її варто подовжувати. Про необхідність отримання нового дозволу на черговий період свідчить саме ця графа (див. малюнок) з кінцевою датою дії дозволу на перетин лінії розміжування. Окрім того, за два місяці до закінчення терміну дії дозволу у вкладці «Історія подачі заяв» з’являється функція «Переподати», якою можна скористатися для зручності подачі заяви. Тож, юристи УГСПЛ у м. Суми радять не ризикувати своїм часом, слідкувати за терміном дії отриманих раніше перепусток та вчасно подовжувати дозволи.

Звертаємо увагу, що на роботу з заявами на особистій сторінці порталу СБУ не впливає те, заблокована чи ні ваша електронна пошта, з якої проводилась первинна реєстрація на порталі СБУ - вона необхідна лише для відновлення забутого паролю до своєї сторінки! Система дозволяє неодноразову повторну реєстрацію на порталі СБУ для подачі заяв, для цього треба мати діючу адресу електронної пошти. На жаль, зареєструвавшись заново, Ви вже не знайдете там свої попередні заяви-дозволи, не побачите також кнопку «Переподати», хоча зможете створити нові заяви на себе і своїх родичів та знайомих. Тому бережіть свої особисті дані!

Після повторної реєстрації на порталі СБУ і подачі нової заяви трапляються непоодинокі випадки, коли після вводу своїх даних з’являється повідомлення «Такі серія и номер паспорта вже є в базі даних». Скоріш за все, це – результат помилки у роботі програми, коли «старий» дозвіл в базі дозволів заважає подати нову заяву.

У цих випадках найбільш ефективний спосіб – дзвонити на «гарячу лінію» будь-якої координаційної групи або координаційного центру (не обов’язково до «свого» КПВВ, база даних єдина), розповісти про ситуацію, яка склалася, і попросити видалити з бази дані про стару перепустку, строк дії якої закінчився, для подачі нової заяви. Зазвичай ця проблема швидко вирішується в телефонному режимі, і через кілька днів спроба подати свою заяву буде успішною. Контакти координаційних груп можна знайти на сторінці «Нормативна-правова база» веб-порталу СБУ, безпосередньо в тексті Тимчасовий порядок контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

Підготовлено в громадській приймальні УГСПЛ у Сумській області