24 березня - Міжнародний день права на встановлення істини у відношенні грубих порушень прав людини і гідності жертв

 24 березня - Міжнародний день права на встановлення істини у відношенні грубих порушень прав людини і гідності жертв

Історія дня: 21 грудня 2010 року свого резолюцією A / RES / 65/196 Генеральна Асамблея ООН проголосила 24 березня Міжнародним днем права на встановлення істини у відношенні грубих порушень прав людини і гідності жертв. Дата проведення Міжнародного дня пов'язана з ім'ям Оскара Арнульфо Ромеро - відомого католицького священика і архієпископа Сальвадора, що виступав проти всіх форм насильства, бідності, соціальної нерівності, вбивств і тортур. Ромеро очолив кампанію боротьби за права людини в Сальвадорі і за припинення збройної конфронтації. За свої погляди архієпископ піддавався нападкам з боку прихильників радикальних течій, і, врешті-решт, був убитий. Це сталося 24 березня 1980 року.

Представники ООН визнали цінність і важливість проробленої Оскаром Ромеро роботи і прийняли рішення встановити нову дату в день загибелі архієпископа - Міжнародний день права на встановлення істини у відношенні грубих порушень прав людини і гідності жертв.

Метою проведення Міжнародного дня є:

- визнання важливості заохочення пам'яті жертв грубих і систематичних порушень прав людини і важливості права на встановлення істини і справедливості;

- визнання при цьому необхідності віддати данину поваги тим, хто присвятив життя боротьбі за заохочення і захист прав людини або загинув у цій боротьбі;

- визнання тих цінностей, які відстоював Ромеро, і його відданості служінню людству, в контексті збройних конфліктів, як прихильника гуманізму, відданого ідеї захисту прав людини, захисту людських життів і заохочення людської гідності, його постійні заклики до діалогу і його неприйняття всіх форм насильства з метою усунення збройної конфронтації.

Міжнародний день проводиться, щоб нагадати про важливість права на встановлення істини і на справедливість.

Право на встановлення істини закріплено в Міжнародній конвенції для захисту всіх осіб від насильницьких зникнень від 2010 року. Це право визнається в ряді інших міжнародно-правових актів, а також національних законах, судових рішеннях і резолюціях міжурядових органів. У цей день мають проводитися заходи, покликані віддати шану тим, хто присвятив життя боротьбі за права людини.

На жаль, грубі і систематичні порушення прав людини відбуваються і зараз, у 21 столітті, що якнайкраще демонструє окупація Росією Сходу України і Криму. Жертвами грубих порушень прав людини, посягань на життя і особисту недоторканність, честь і гідність стали сотні українців, які зазнають приниження та страждань у полоні. Недосконалість законодавства та відсутність політичної волі сім років поспіль призводять до дискримінації та порушення прав переселенців – людей, які внаслідок окупації мають влаштовувати свої долі в інших регіонах України.

Кількість звернень за безоплатною правовою допомогою до приймалень УГСПЛ, що займаються допомогою ВПО та іншим постраждалим від збройної агресії РФ, на жаль, не зменшується. Майже 4 сотні заяв було опрацювано в лютому. Як і в минулому місяці, найбільша кількість питань стосувалася соціального забезпечення. Якщо ви потрібуєте юридичної консультації, звертайтесь до наших юристів за контактами: https://helsinki.org.ua/advice-centres/.

Отримати додаткову консультацію щодо соціальних прав переселенців можна в приймальні УГСПЛ в Сумах, яка працює в рамках програми «Права людини в дії», що впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Консультацію від юристів УГСПЛ в Сумах можна отримати за телефонами:

095 354 98 88 або 095 931 11 10 (за останнім номером доступні Viber та Telegram). Під час карантинних обмежень ми допомагаємо дистанційно.

Підготовлено в громадській приймальні УГСПЛ у м. Суми