Чи мають діти-переселенці право на безоплатне харчування

Чи мають діти-переселенці право на безоплатне харчування

Наближається день знань і з ним стає нагальним питання організації харчування в закладах освіти.

Організацію харчування здійснюють відповідно до Наказу МОЗ та МОН від 17.04.2006 №298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах». Так, відповідно до цього наказу, харчування повинно бути збалансованим, раціональним та забезпечувати здобувачів освіти всім необхідним, що потрібно для нормального розвитку. Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час, чотири-п'ять разів на добу, з інтервалами у 3-4 години. Якщо ж діти проводять у школі менше, ніж 4 години, то харчування можна не забезпечувати.

Питання визначення розміру плати за харчування вирішують центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері освіти, інші центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані заклади дошкільної освіти, органи місцевого самоврядування, а також на керівників закладів дошкільної освіти.

У м. Суми, інформацію про граничний розмір плати за харчування здобувача освіти на добу можна подивитися на сайті Управління освіти і науки Сумської міської ради: https://osvita.smr.gov.ua/harchuvannya-ditej/

Також, нагальним залишається питання харчування пільгових категорій дітей, зокрема дітей ВПО. Це питання врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», Законом України «Про загальну середню освіту» та Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

Право на безкоштовне харчування мають:
• учні з числа дітей, батьки яких є учасниками або загинули у зоні проведення АТО/операції Об’єднаних сил (ООС);
• діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
• діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
• діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
• здобувачі освіти з числа дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків;
• діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах.

Періодично, до приймальні звертаються батьки-переселенці, які скаржаться у відмові навчального закладу у безкоштовному харчуванні. Нагадаємо, що у 2020 році були внесені зміни до наступних Законів України: «Про дошкільну освіту», «Про дитяче харчування», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про професійну (професійно-технічну) освіту» та «Про загальну середню освіту».

Відповідно до змін, діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, які навчаються у:
• дошкільних,
• загальноосвітніх,
• професійно-технічних навчальних закладах
незалежно від підпорядкування, типів і форми власності,
забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Радимо батькам дітей молодшого віку, учнів шкіл та здобувачів професійно-технічної освіти у відповідних навчальних закладах подати/оновити відомості щодо статусу-ВПО та/або дитини яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Якщо ж ви стикнулися з відмовою, найдієвішим способом є звернутися до свого районного (міського, обласного) управління освіти й повідомити про цю ситуацію. Якщо на місцевому рівні проблему вирішити не вдалося — необхідно звертатися в Урядовий контактний центр (телефон 1545 або онлайн на сайті) зі скаргою.

Отримати додаткову безкоштовну юридичну консультацію щодо захисту прав можна за телефоном: 095 354 98 88 (є можливість задати питання у Viber) або особисто за адресою громадської приймальні УГСПЛ: м. Суми, вул. Бєлінського 2, оф.4. Приймальня працює за підтримки Програми USAID Ukraine - USAID Україна «Права людини в дії». 

Підготовлено в громадській приймальні УГСПЛ у м. Суми