Історія однієї квартири

Історія однієї квартири

Запорукою спокою для багатьох українців є наявність власного житла. Однак від махінацій, хитрощів з законодавством не застрахований ніхто. Через байдужість контролюючих органів влади, махінацій аферистів стає можливим безкарне «віджимання» у людей їх житла. Наприклад, с такою ситуацією стикнулася родина Алли та Павла Бабарига. Подружжя живе в м. Славутич, Київська область. Якщо ви хочете дізнатися про це більше - читайте Київщина тижневик, заходьте на kyivschina.com.ua. Подружжя зазначило, що місцеві ділки нахабно та незаконно відібрали у них трикімнатну квартиру, а зараз наполягають: вона належить їм.

Щоб розібратися в цій історії, треба заглянути в самий початок. Квартира знаходиться в затишному районі Славутича. Крім Павла та Алли там постійно мешкала неповнолітня сестра Павла (він її опікун) та син Алли. Жінка пригадує, що кілька років тому вечорами до них почали приходити невідомі люди. Чоловік спілкувався з ними наодинці і на питання дружини відповідав, що нема за що хвилюватися. Однак потім Павло Бабарига зізнався: у нього є перед судово-виконавчою службою непогашені фінансові зобов’язання. Про це довідався депутат міськради Славутича А. Гладченко. Разом із братом він почав вмовляти главу сім’ї прийняти його «допомогу», щоб вирішити ситуацію, та Павло відхиляв пропозицію. Через деякий час родина отримала повістки до суду. Подружжю сказали, що Павло заборгував певну суму судовим виконавцям, а потім родина Бабарига була поставлена перед фактом: їх квартиру виставили на торги. Тепер її фактичним власником є Гладченко, бо він викупив житло та погасив заборгованість.

Цій історії більше трьох років, але боротьба подружжя за власне житло продовжується і сьогодні. Алла впевнена, як дружина боржника вона мала право за законом першою викупити квартиру, та їй такої можливості не надали. Вона захотіла знайти винного і виявила, що їх випадок - не перший, а в інтересах Гладченка діє державна установа. Подружжя звернулося до прокуратури, але її співробітники правопорушень не помітили. Не зостатися на вулиці сім’ї допомогла тільки небайдужість місцевих активістів, а також юридична підтримка депутатів міськради.

Юрист А. Павлівський зазначив: стягнення на квартиру можна звернути як в рамках іпотеки, так і у разі заборгованості за споживчим кредитом. Але квартиру можуть відібрати лише тоді, коли її вартість відповідає боргу. За рішенням суду рівнозначним зазвичай вважається стягнення в сумі 80% (мінімально) від ринкової вартості житла. І якщо борг за споживчим кредитом - 100 тис. грн., а квартира коштує 1,5 млн. грн., то її точно не заберуть.

І ще - квартиру позичальника можуть відібрати тільки за рішенням суду, а всілякі погрози колекторів чи банку правових підстав під собою не мають.