Як оформити одноразову грошову допомогу від держави – алгоритм дій від юристів УГСПЛ в м. Суми

Як оформити одноразову грошову допомогу від держави – алгоритм дій від юристів УГСПЛ в м. Суми

Багато хто з переселенців звертається до громадської приймальні УГСПЛ в м. Суми з питаннями щодо отримання одноразової грошової допомоги. У зв’язку з цим, юристи роз’яснюють механізм її призначення.

Як відмічає Володимир Виноградов, координатор громадської приймальні, у зв’язку із юридичною необізнаністю, далеко не всі переселенці знають, що окрім щомісячної адресної грошової допомоги, яка нараховується для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, також вони можуть отримати і одноразову грошову допомогу. Такий вид державної допомоги, здебільшого, призначається пільговим категоріям, серед яких: діти-сироти, сім’ї з особами з обмеженими можливостями, та складними медичними випадками, вагітні жінки,  багатодітні сім’ї. Зазначимо, що це право гарантується постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та внутрішньо переміщеним особам» №535 від 01.10.2014 р. Але, як зазначено у постанові КМУ, допомогу можуть отримати ті, хто перебуває у складних життєвих обставинах, спричинених соціальним становищем, внаслідок чого ця особа частково чи повністю не має здатності або можливості самостійно піклуватися про своє особисте (сімейне) життя та брати участь у суспільному. Основне завдання – вірно викласти всі умови, в яких наразі проживає людина у відповідній заяві.

Крім того, чіткий розмір одноразової грошової допомоги не встановлений, він залежить від наявності коштів, а також характеру життєвих труднощів конкретного клієнта-заявника. Розміри виплат коливаються в діапазоні від 1176 грн до 2352 грн. Яку суму отримає людина, залежить від категорії, до якої вона відноситься. Юристи громадської приймальні консультують громадян з вище зазначених питань, а також надають допомогу у складанні відповідних заяв.

Юристами напрацьовано наступний алгоритм: вимушеному переселенцю необхідно звернутись в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення (за місцем реєстрації), при цьому у нього повинна бути написана відповідна заява, в який вказуються причини необхідності надання грошової допомоги. Важливо з’ясувати, чи раніше не отримувався згаданий вид допомоги, оскільки головна та обов’язкова умова її надання – одноразовий характер.

Щодо документів, які треба зібрати, то, у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та внутрішньо переміщеним особам» №535 від 01.10.2014 р., потрібні:
•    копії паспорта громадянина України та його ідентифікаційного номеру;
•    копія довідки про взяття на облік ВПО;
•    копії тих документів, що підтверджують стосунки в родині (свідоцтво про одруження, свідоцтва про народження дітей, оригінали медичних довідок про стан здоров’я, висновок медико-соціальної експертизи щодо  встановлення інвалідності);
•    реквізити рахунку, відкритого заздалегідь у банківській установі – на цей рахунок буде перераховано разову грошову допомогу.

Юристи громадської приймальні допомагають людям, що потрапили у скрутне матеріальне становище, написати відповідні мотивовані заяви. Залежно від характеру життєвих труднощів, кожна заява відрізняється вагомими аргументами. Зазначимо, що треба складати заяву у двох примірниках. Один з них перебуває у клієнта на зберіганні, інший – надається до структурного підрозділу УСЗН. Після розгляду місцевою комісією, у разі неотримання раніше грошової допомоги, приймається рішення про доцільність її надання особі, що звернулася. Як стало відомо, після отримання юридичної допомоги з цього приводу та написання відповідних заяв, деякі переселенці в Сумах вже почали отримувати одноразову грошову допомогу від держави.

Громадська приймальна в м. Суми надає безоплатну правову допомогу за адресою: вул. Бєлинського, 2, у вівторок, середу, четвер з 10:00 до 16:00 – без попереднього запису, а в понеділок та п’ятницю ведеться прийом за записом.
Наталія Єсіна, помічник координатора УГСПЛ м. Суми