Прилади і обладнання для проведення держтехогляду

Прилади і обладнання для проведення держтехогляду

Складовою техогляду автомобілів є діагностика. Для цього використовується спеціальне обладнання. Воно може бути переносне, стаціонарне і пересувне. Так, до пересувного належить обладнання, за допомогою якого діагностується робота систем і механізмів двигуна. Це стенди балансування коліс, прилади, за допомогою яких перевіряється робота фар, склад відпрацьованих газів.

До стаціонарного обладнання відносяться різні стенди, які допомагають перевірити стан гальмівної системи та підвіски, кути установки коліс, балансування коліс. Також є ще малогабаритні переносні прилади, за допомогою яких перевіряють працездатність агрегатів, систем і вузлів: сканери, компресори та інші.

Для проведення держтехогляду також знадобиться шумомір. Це прилад, який використовується для об'єктивного та точного вимірювання рівня сили звуку. Складається він з цифрового індикатора, підсилювача, детектора, коригувальних фільтрів та вимірювального мікрофона. До речі, шумомір зроблений так, що його властивості наближені до людського вуха. Рівень шуму цим приладом визначається у децибелах і потім у числовому виді він виводиться на екран.

Працює шумомір таким чином. До мікрофона підключається вольтрметр. Саме він і відображає шкалу. Коли звуковий тиск починає зростати, то він тисне на мікрофонну мембрану і таким чином призводить до приросту напруги електричного струму. Цей приріст відображається у децибелах за допомогою індикатора.

Сучасний цифровий шумомір - це багатофункціональний, компактний портативний прилад, який працює за допомогою акумулятора або батарейок. Експерти рекомендують купувати якісні прилади і не шкодувати на них кошти. Індикатор, електронна схема та мікрофон повинні бути стійкими до відносної вологості навколишнього середовища, атмосферного тиску, змін температури. На форумах користувачі відмічають гарну роботу цифрових шумомірів. Більшість моделей мають досить ергономічні корпуси та інформативні екрани. Завдяки цьому такими приладами комфортно користуватись.

Сьогодні для діагностики авто в центрах проведення технічного огляду та на СТО досить часто використовують комплексну тест лінію, яка може включати в себе стенд для перевірки роботи амортизаторів і підвіски, світла фар, стану гальмівної системи, тестер бічного відведення. Додаткового тест лінія може в себе включати газоаналізатор, димомір, детектор підвіски і люфтів.